Dinsdag 4 maart was een belangrijke dag voor het project Kickstart Medicatieoverdracht: we voerden de eerste Praktijktest uit! Bij Patyna in Sneek gingen naast Patyna zelf, ook Gezondheidscentrum Makkum en GGZ Friesland aan de slag en bij GERRIT zaten Alliade en Apotheek Dokkumer Wâlden voor de test. Ook in Rijnmond vond de eerste praktijktest plaats. Een belangrijk moment voor het project, dat mocht worden gevierd met een lekker stukje gebak.
Verschil praktijktest met labtest
Nicolette Honsbeek, projectleider van GERRIT: “Waar we eerst labtests deden waarbij we testten in een gecontroleerde omgeving, spelen we tijdens deze praktijktest eigenlijk voor het eerst na hoe het in de praktijk ook echt zal gaan werken. Alsof we echt met een patiënt bezig zijn. Daarvoor hebben we een aantal use cases (test scripts) gemaakt, een stuk of 60, met veel verschillende stappen. Elke zorgpartij die meedoet, doorloopt een aantal van die stappen.”
Een voorbeeld van zo’n use case: een psychiater (GGZ Friesland) schrijft medicatie voor. Die medicatie wordt bij de apotheek opgehaald (GZ Makkum). Patyna moet vervolgens voor deze cliënt kunnen inzien welke medicatie er voorgeschreven is en wat er door de apotheek verstrekt is.

Kim Steenis, zorganalist medicatieoverdracht voor de sector GGZ: “Nu we met zijn allen bij elkaar zitten, kan iedereen direct met elkaar meekijken in de te nemen stappen. Zo kun je ook zien wat een andere zorgpartij precies doet en hoe je dat bij ons in het systeem terug kunt zien.”
Snappen hoe het in de praktijk moet kloppen
Nicolette: “Iedere zorgverlener en projectleider die deelneemt aan dit project haalt tijd uit zijn vaak drukke dagschema, waar bij de meesten ook patiëntenzorg bij in zit. Dat is heel fijn, maar ook ontzettend belangrijk, want deze mensen snappen dat het in de praktijk precies moet kloppen.”
Doel praktijktest
Het doel tijdens de praktijktest is om de verschillende stappen met elkaar te lopen en te achterhalen waar we tegenaan lopen. In Sneek ontdekten de zorgverleners bijvoorbeeld dat een dosering die van het ene systeem naar het andere systeem werd verstuurd, niet goed binnenkwam: waar in het ene systeem 1d1t ‘eenmaal daags 1 tablet’ werd voorgeschreven, kwam dit in een ander systeem binnen als ’11 stuks in totaal’. Die bevindingen worden tijdens de praktijktest gerapporteerd om zo het systeem te kunnen verbeteren.
Uitdaging en mijlpaal Kickstart Medicatieoverdracht
Mirja van Poppel, projectleider bij GERRIT en test-coördinator van Kickstart Medicatieoverdracht: “Een grote uitdaging in dit project is dat er veel partijen betrokken zijn en je bent afhankelijk van elkaar. Vooral om de beoogde planning te behalen. Maar ik zie dat iedereen heel flexibel is en samen een alternatief zoekt. We hebben een goede start gemaakt. Het is een mooie mijlpaal binnen de Kickstart Medicatieoverdracht dat we deze eerste praktijktest hebben kunnen doen!”
Het Antonius ziekenhuis in Sneek kon aan de eerste praktijktest helaas nog niet meedoen, maar liet weten inmiddels ook een werkende praktijktestomgeving voor bevraging en aanbieden van bouwstenen te hebben. Met de volgende test, over twee weken, kunnen zij dus ook aansluiten en kunnen er naar verwachting weer heel wat stappen worden gemaakt.
Meer weten?
Wil je meer weten over het project Kickstart Medicatieoverdracht? Projectleider Bea Klompmaker kan je er alles over vertellen! Bel naar 06 – 28 81 57 53 of mail bea.klompmaker@wijzijngerrit.nl.