Nieuws
22 november 2024

Vecozo introduceert landelijke dienst Verwijzen

Op verzoek van en in duurzame samenwerking met brancheorganisaties in de zorg introduceert VECOZO de dienst Verwijzen. Nadat deze dienst in meerdere regio’s werd getest, is de dienst Verwijzen nu landelijk beschikbaar.

Verzoek om alternatief voor digitaal verwijzen

Huisartsen versturen dagelijks digitale verwijzingen naar aanbieders van vervolgzorg. Daarmee is dit een cruciale factor in het zorgproces. De tarieven voor digitaal verwijzen blijven stijgen. Daarom verzochten enkele brancheorganisaties in de zorg VECOZO om een alternatief te ontwikkelen. Dit verzoek werd al snel onderschreven door andere brancheorganisaties, waardoor nagenoeg alle zorgsectoren actief betrokken waren en een samenwerking ontstond van zowel verwijzers als aanbieders van vervolgzorg. Zo kon VECOZO in samenspraak met vertegenwoordigers van toekomstige gebruikers komen tot een alternatief voor het bestaande verwijsproces. Ter ondersteuning voor de gehele zorg: verwijzers, aanbieders van vervolgzorg en patiënten. Met een eenvoudige werking en voor een betere (regionale) samenwerking.

Het resultaat is de dienst Verwijzen

Deze dienst zorgt, mede door het gebruik van open standaarden en codestelsels, voor het snel en eenvoudig vinden van en doorverwijzen naar passende vervolgzorg, en draagt bij aan (administratieve) lastenverlichting. De dienst Verwijzen is beschikbaar tegen een maatschappelijk verantwoord tarief voor aanbieders van vervolgzorg en is gratis voor verwijzers. Verwijzen naar zogenaamde kleine aanbieders van vervolgzorg is met de dienst Verwijzen ook mogelijk wegens de substantieel lagere kosten. Kortom: een eigentijds verwijsproces, klaar voor de toekomst en voor borging van optimale (regionale) samenwerking.

Regionaal bewezen

Onderdeel van de ontwikkeling was het testen van de dienst Verwijzen in verschillende regio’s. Elke regionale pilot bestond uit een ziekenhuis (met het volledige productaanbod) of zelfstandige kliniek, een (zelfstandig) diagnostische centrum en een of meerdere regionale huisartsenorganisaties of LHV Kring. Iedere pilot duurde 3 tot 6 maanden. Digitale verwijzingen, aanvragen voor diagnostiek en labonderzoek, maar ook de consultatie van een medisch specialist, werden getest.

Op basis van de ervaringen vanuit de test, besloot de regio Helmond na de succesvolle pilot gebruik te blijven maken van de dienst Verwijzen en deze uit te breiden. De regio Rijnmond onderschrijft het belang van een alternatief en wacht de verdere ontwikkeling voor andere type verwijzingen af, alvorens vervolgstappen te zetten. Momenteel is de dienst Verwijzen beschikbaar voor medisch specialistische zorg en diagnostiek. In samenspraak met brancheorganisaties wordt dit in 2025 uitgebreid naar paramedische zorg, ggz en VVT.

Meer weten over de dienst Verwijzen?

Neem contact op met GERRIT als je in de regio aan de slag wil met de dienst Verwijzen van Vecozo. Je bereikt ons via telefoonnummer 085-7604076. Meer informatie over de dienst Verwijzen vind je hier.

Initiatiefnemers en samenwerking

De dienst Verwijzen is ontwikkeld op initiatief van en in duurzame samenwerking met:

  • Centra voor medische diagnostiek (SAN) NFU
  • Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra
  • NVZ | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
  • RSO Nederland

In duurzame samenwerking met:

  • de Nederlandse ggz
  • InEen
  • KNGF Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
  • Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)

Voor advies en ondersteuning zijn aangesloten:

  • Patiëntenfederatie Nederland
  • ZKN – Zelfstandige Klinieken Nederland
  • Zorgverzekeraars Nederland