Kwartaalonderhoud productieservers GERRIT Zorgnet

Zet de data vast in je agenda

Als onderdeel van het reguliere beheer voert GERRIT elk kwartaal onderhoud uit op de productieservers van GERRIT Zorgnet. Deze zogeheten periodieke patches zijn van toepassing op de volgende diensten:

DIENST IMPACT
DNSGedurende het onderhoudsvenster kunt u mogelijk enige vertraging ondervinden bij het gebruik van uw werkplek.
TimeserverHet synchroniseren van de interne computerklok met andere computers is gedurende het onderhoudsvenster niet mogelijk. Gezien de korte duur van het onderhoud is het onwaarschijnlijk dat u hiervan hinder ondervind.
Versturen SMS tokensGedurende het onderhoudsvenster kunt u geen toegang krijgen tot het Gerrit netwerk wanneer u gebruik maakt van SMS tokens. Indien u al een verbinding gemaakt heeft dan blijft deze intact.
Zorgnetportaal
Gerrit@Mail
Webmail
De diensten zijn gedurende het onderhoudsvenster tijdelijk niet te gebruiken.
Internetten (proxy)U kunt niet browsen op het internet gedurende het onderhoudsvenster.
MailBerichtenverkeerGedurende het onderhoudsvenster kunt U mogelijk geen mail versturen en kan er vertraging zijn bij het ontvangen van mail (waaronder het berichtenverkeer).

 

Data kwartaalonderhoud productieservers GERRIT Zorgnet

Het onderhoud wordt op de volgende dagen uitgevoerd:

DagMaandJaarOnderhoudsvenster
2Februari202221:30-23:30 uur
4Mei202221:30-23:30 uur
3Augustus202221:30-23:30 uur
2November202221:30-23:30 uur

 

Aanvullende informatie

De genoemde diensten draaien binnen de GERRIT infrastructuur op Linux servers. De door GERRIT beheerde Linux servers worden eens per kwartaal voorzien van de laatste en relevante patches en/of hotfixes. Na de installatie worden de servers herstart waardoor de diensten die hierop draaien tijdelijk niet beschikbaar zullen zijn.

Wat is DNS?

DNS (Domain Name System) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers te vertalen naar numerieke adressen (IP-adressen) en omgekeerd. Een soort van ‘telefoonboek’ dus. Computers werken met IP-adressen maar dat is voor mensen erg lastig. Wij zijn gewend om in een internet-browser www.google.nl in te typen. Een computer begrijpt dit niet en vraagt aan DNS om het IP-adres van www.google.nl op te zoeken. Waarom kunt U dan nog steeds internetten en ondervindt U alleen vertraging als DNS niet beschikbaar is? Omdat wij 2 DNS servers hanteren; een primary en een secondary. Deze worden nooit tegelijk herstart, zodat de dienst blijft functioneren. Echter: Iedere webpagina waarop links en advertenties vermeld staan, moeten worden vertaald door de DNS server. Dit zal altijd worden geprobeerd op de primary DNS server. Aangezien deze niet beschikbaar is tijdens het onderhoud, wordt het verzoek na een aantal mislukte pogingen, doorgestuurd naar de secondary DNS server. Dit zorgt dus voor enige vertraging.

Wat is proxy?

Een proxyserver is een server die zich bevindt tussen de computer van een gebruiker en de computer waarop de door de gebruiker gewenste informatie staat (het Engelse woord “proxy” betekent gevolmachtigd tussenpersoon). Wil iemand op een computer waarop een proxyserver is ingesteld een andere computer bereiken, dan gebeurt dit niet rechtstreeks, maar via deze proxyserver. De proxyserver wordt gebruikt als tijdelijke opslagruimte. Bezoekt persoon X een website, dan wordt een kopie van de bezochte pagina’s opgeslagen op de proxyserver. Wil persoon Y daarna dezelfde website bezoeken, dan krijgt hij heel snel de eerder gemaakte kopie te zien. Bezoekt Y een nog niet door de proxyserver opgeslagen webpagina, dan wordt alsnog contact opgenomen met de eigenlijke website. Het voordeel is dat het netwerk minder vaak contact hoeft te maken met de oorspronkelijke website. Y ontvangt het resultaat doorgaans sneller en het netwerk wordt ontlast.

Storing melden

Ondervind je een storing aan één van onze diensten? Bel ons en we zoeken zo snel mogelijk voor je uit wat er aan de hand is! Je bereikt ons via 085-7604076.

Vragen?

Heb je vragen over het onderhoud aan het GERRIT Zorgnet? Neem dan gerust contact op met onze collega’s van het Zorgnetteam. Je bereikt ons via 085-7604076.

Kennisdeling en initiatiefontwikkeling

met de gehele zorgketen

Veilig en snel

digitaal zorggegevens uitwisselen

In het hart

van de zorg