01 december 2020

Driekwart Friese huisartsen kiest eerst voor portaal

Projectupdate OPEN

In het project OPEN in Friesland kiest driekwart van de huisartsen voorlopig voor delen van medische gegevens met hun patiënten via portalen. Huisartsen moesten de afgelopen maanden een keus maken: hun gegevens ontsluiten via een portaal of wachten op ontsluiting via PGO’s. Van de 187 huisartsen in de coalitie OPEN Friesland kiest 75 procent er dus voor om dit via een portaal te doen, 25 procent wacht op ontsluiting via PGO’s.

Uiteindelijk alle informatie via PGO beschikbaar

Nienke Lemstra, projectleider zorginnovatie bij GERRIT legt uit: “Huisartsen die hun gegevens nu via een portaal aanbieden aan hun patiënten, moeten uiteindelijk de gegevens ook toegankelijk maken via PGO’s, zo is dit afgesproken in de subsidieregeling.”

In de afgelopen maanden heeft GERRIT veelal coördinerende werkzaamheden uitgevoerd in dit project. De huisartsen zijn inmiddels voorzien van verschillend informatiemateriaal zoals posters en informatie voor wachtkamerschermen. Op die manier kunnen de huisartsen hun patiënten attenderen op de mogelijkheid om hun eigen dossier online in te kijken.

Online vragenuurtjes

Verder zijn in november een aantal online vragenuurtjes gehouden voor de huisartsenpraktijken. Nienke Lemstra: “Daar kwamen allerlei vragen aan bod: wanneer moeten we het gebruik van het portaal gaan stimuleren en hoe gaat dat het beste? En wat staat ons te wachten met PGO’s? en hoe gaan we dit uitleggen aan patiënten?”

Stappenplan per HIS

In januari komt er een stappenplan per huisartseninformatiesysteem (HIS) hoe en wanneer patiëntinformatie kan worden gedeeld via PGO’s.

OPEN is het vierjarig versnellingsprogramma van InEen, LHV en NHG om huisartsen te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens met hun patiënt. In Friesland wordt OPEN uitgevoerd door Dokterszorg Friesland en de Friese Huisartsenvereniging. GERRIT maakt deel uit van de stuurgroep van de Friese coalitie OPEN.

Meer informatie vind je op de projectenpagina van OPEN