Weet je nog toen de auto in ons leven kwam? Hij kon eerst maar 6 kilometer per uur en er liep iemand vooruit om te waarschuwen dat hij eraan kwam. Nu rijden we 100 kilometer per uur en vertrouwen we blind op het kunnen van de auto. Zo zouden we ook AI kunnen zien: we hebben nog een lange weg te gaan en zullen tegen heel wat risico’s aanlopen, maar we moeten geloven dat het ons gaat helpen en uitdagingen aangaan. Deze mooie metafoor kwam naar voren tijdens het GERRIT Podium met als thema ‘AI in de zorg’ van donderdag 27 maart.

AI, Artificial Intelligence, is een populair thema, ook in de zorg. Dat bleek wel uit het grote aantal aanmeldingen van het Podium. 55 zorgprofessionals verzamelden zich in het prachtige pand van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag om kennis uit te wisselen en met elkaar in gesprek te gaan over AI in de zorg.
AI-ervaringen in pitches
Zorgprofessionals uit de verschillende sectoren kwamen hun AI-ervaringen delen in pitches van 10 minuten. En die ervaringen zijn veelbelovend. Een paar highlights uit de pitches:
Tijs Stehmann, kinderarts bij Noordwest Ziekenhuisgroep, vertelde over ‘Ask Aletta’: een AI-zoekmachine speciaal voor medici, voor de dagelijkse praktijk én met medische bronvermelding. Extra fijne bijkomstigheid: de tool detecteert herleidbare persoonsgegevens die je per ongeluk stuurt.
Huisarts Renate van der Meulen test spraaktechnologie Juvoly, een tool die medische gesprekken vastlegt, samenvat en ondersteunt met medische informatie. Een Friese versie is ook in ontwikkeling en dat is maar goed ook, want Renate doet 90% van haar consults in het Fries, zo geeft ze aan. De tool is ook in ontwikkeling om te gebruiken bij telefonie. Renate van der Meulen: “Assistenten schrijven nu mee en typen het daarna over. Ik kan niet wachten tot zij Juvoly ook kunnen gebruiken!”
Arjan Vogt, Business Analist bij Alliade, deelde zijn ervaringen over de inzet van visuele sensoren in de zorg. Bijvoorbeeld op het gebied van valdetectie: in de huidige systemen zitten veel ‘false positives’. Hij zoekt uit hoe hij AI kan gebruiken om dat aantal sterk te verminderen. Maar hij realiseert zich: “Wat we vorig jaar hebben bedacht, zou ik nu alweer willen herzien. De ontwikkelingen gaan zo hard: wat je vandaag bedenkt, is morgen achterhaald.”
Jan Oudman is Manager Informatisering & Digitalisering bij Revalidatie Friesland en deelde zijn ervaringen met dataclassificatie en AI. Hij onderzoekt manieren om AI te gebruiken voor het creëren van eenheid van taal.

“Ik wil het onderwerp dat ik nodig heb kunnen pakken, zonder te hoeven zoeken. We gebruiken nu vaak niet dezelfde definitie, of de definitie loopt achter. Het mooiste zou zijn als we het systeem zo kunnen laten werken, dat alle zorgverleners in hun eigen woorden kunnen praten en dat het systeem weet dat er hetzelfde wordt bedoeld. Dat scheelt enorm veel tijd, die we kunnen gebruiken om ons te focussen op hetzelfde doel dat we hebben: zorgen dat de patiënt weer kan functioneren.”
Bart Scheerder, Business Developer AI bij het UMCG Innovation Center, sloot af en vertelde waar het UMCG zich allemaal mee bezig houdt op het gebied van AI. Dat is vooral: zoveel mogelijk technologie verkennen en toepassen. Kijken waar de mogelijkheden liggen. Hij ziet dat we aan de start zijn van iets groots. “We zitten in de fase van geloven. We moeten nu geloven dat AI ons verder kan helpen en uitzoeken hoe.”
AI spiekbriefje

Zie je door alle AI-bomen het bos niet meer? Daar hadden we wat op bedacht: speciaal voor het podium maakten we een spiekbriefje met veelvoorkomende AI-termen. Een formaat dat je op je bureau kunt zetten, om even te spieken wanneer dat van pas komt. Bart Scheerder: “Zo’n spiekbriefje biedt comfort. Ook al weet je het wel, het is fijn om te weten dat hij op je bureau staat voor het geval dat.”
Break-out sessies
Na de pitches verdeelden de aanwezigen onder verschillende break-outsessies om door te praten over AI. Er werd gebrainstormd over de vraag welke mogelijkheden AI zou kunnen hebben voor zorg en gezondheid in de breedste zin van het woord. Ook werden er stellingen besproken rondom het thema ‘Informatiestandaarden en AI’. Ten slotte werd er gebrainstormd over de te stellen vragen bij het selectietraject van een AI-tool, waaruit een mooie collectieve checklist is opgesteld om te gebruiken.
Meer over AI
Nieuwsgierig naar meer over het onderwerp AI in de zorg? Op deze pagina lees je wat GERRIT met het thema doet. Ook vind je in de GERRIT Podcast twee afleveringen over het onderwerp. RIVO Noord is bezig met het opzetten van een werkgroep AI en zoekt nog geïnteresseerden om deel te nemen. Daarnaast organiseren zij op 14 maart een bijeenkomst over spraak gestuurd rapporteren. In gesprek over het thema? Dat doet themahouder Joël graag met je!