Nieuws
19 mei 2021

Digitale gegevensuitwisseling geboortezorg Noord-Nederland

Babyconnect van start in Noord-Nederland

Ruim 30 zorgorganisaties op het gebied van geboortezorg hebben in de regio Noord-Nederland de krachten gebundeld om de komende jaren digitale gegevensuitwisseling te realiseren. Met als doel: veilige geboortezorg. Dat gaan ze doen onder de naam Babyconnect Noord-Nederland. Op 18 mei 2021 heeft het Ministerie van VWS de aangevraagde subsidie voor implementatie van digitale gegevensuitwisseling goedgekeurd.

“We zijn heel blij met de subsidietoekenning, nu kunnen we na een periode van voorbereiding écht van start met elkaar”, vertelt Nienke Lemstra-Idsardi, projectleider bij GERRIT. Babyconnect Noord-Nederland wordt via een duaal projectleiderschap vanuit GERRIT en ROS Friesland uitgevoerd, waarbij GERRIT de eindverantwoordelijkheid op zich heeft genomen. “Het uiteindelijke doel van Babyconnect is alle geboortezorgprofessionals en (toekomstige) zwangeren in Noord-Nederland te laten profiteren van de voordelen van digitale gegevensuitwisseling.”

Veilige geboortezorg

Digitale gegevensuitwisseling geeft een grote impuls aan kwaliteitsverbetering van de geboortezorg. Altijd up-to-date gegevens over de zwangere, de zwangerschap en het kraambed is essentieel voor veilige geboortezorg. Niet alleen maakt het de samenwerking tussen professionals veiliger en effectiever, ook maakt digitale gegevensuitwisseling het mogelijk dat de zwangere zelf altijd beschikt over de informatie in haar eigen zwangerschapsdossier.
Babyconnect Noord-Nederland bestaat uit een samenwerking van drie zogeheten verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s). Het gaat hierbij om ziekenhuizen, eerstelijns verloskundigenpraktijken en kraamorganisaties. “We zijn in gesprek met andere VSV’s in Noord-Nederland en ook de jeugdgezondheidszorg van de GGD om ook hen aan te laten sluiten.”

Nu de subsidieaanvraag is goedgekeurd kunnen de inventariserende voorbereidingen worden omgezet in een concreet actieplan. “Dit delen we met alle deelnemers tijdens een kick-off op donderdag 24 juni.” De deadline voor uitvoering van het actieplan ligt op 1 juli 2023.

Aanmelden kick-off

We gaan samen aan de slag met digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg en dat moet gevierd worden! Ben jij een zorgverlener of een betrokken zorgprofessional in de Babyconnect regio Noord-Nederland? Of op een andere manier geïnteresseerd in de ontwikkelingen? Dan nodigen wij jou bij deze van harte uit om deel te nemen aan de kick-off op 24 juni.

Aanmelden kan via deze link