Nieuws
03 oktober 2024

GERRIT Podium: het geheim van succesvolle samenwerking

GERRIT Podium oktober - samenwerken is een kunst - afscheid Leendert NooitgedagtWat is toch dat geheime recept van goede samenwerking? Programmamanager Leendert Nooitgedagt van GERRIT vertelde erover tijdens het GERRIT Podium van dinsdag 1 oktober. Een speciale bijeenkomst, waarin Leendert vanwege zijn pensioen afscheid nam van de regio. “Samenwerken begint bij weten wie je bent én wie de ander is die tegenover je aan de tafel zit. Heb je plezier in elkaars aanwezigheid, respect over en weer en vertrouwen in elkaar? Dan ontstaat er een eenheid en kom je tot goede samenwerking.”

De kunst van samenwerking werd tijdens dit Podium gekoppeld aan de ontwikkelingen op landelijk en regionaal niveau rondom digitale gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid.

Doelen van de NVS

Martijn Nieuwhof, strategisch adviseur bij VWS, dook met de aanwezigen in de Nationale Visie en Strategie op het Gezondheidsinformatiestelsel. Wat hebben we eigenlijk nodig om de doelen uit de NVS te halen met elkaar? “Het gezondheidsinformatiestelsel is geen doel op zich. De zorg helpen, dát is het achterliggende doel.” Nieuwhof gaf aan dat ‘vertrouwen’ een belangrijk onderdeel is om de samenwerking rondom digitale gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid verder te brengen. Vertrouwen in elkaar, in elkaars data en afspraken.

Ricardo Franke, adviseur ICT bij het Martiniziekenhuis, werd blij van het verhaal van Nieuwhof. “Met een aantal zaken uit de NVS zijn we hier in de regio al begonnen.” Franke vertelde hoe de ziekenhuizen in Noord-Nederland aan de slag zijn gegaan met verwijzingen in de tweede lijn. Doel was het proces eenvoudiger maken, de administratieve rompslomp verkleinen en de informatie gestructureerd te verzenden en ontvangen.

Drive om samen te werken

Het project is succesvol: de eerste ziekenhuizen wisselen digitaal en gestructureerd met elkaar uit, anderen volgen in de loop van 2024 of begin 2025. “Het levert een substantiële tijdsbesparing op én een enorme verbetering in de informatievoorziening met direct de juiste gegevens gekoppeld aan het EPD van het ziekenhuis.” Waarom kon dit eerder niet en nu wel? Ricardo: “De neuzen staan dezelfde kant op. Er zit veel drive bij de ziekenhuizen in Noord-Nederland om vaart te maken én we werken al jaren goed samen. Een mooi voorbeeld is de beelduitwisseling via XDS-NN.” Zijn tip voor de aanwezigen: ‘doe het gewoon’.

Gewoon doen

Wie het ook ‘gewoon doen’ zijn de betrokken organisaties bij het project DWAAN (dwaan = Fries voor doen). Wikje Muller-Draaistra, CNIO bij Kwadrantgroep, gaf een inkijkje in waar een verpleegkundige van een VVT-instelling tegenaan loopt als de juiste informatie niet voor handen is. “Als een cliënt bijvoorbeeld met de huisarts afspreekt dat ze niet wil worden gereanimeerd, dan moet die afspraak ook bij de verpleegkundige bekend zijn. Dat is vaak niet het geval en dat levert hele schrijnende situaties op.”

Laat het zorgproces bij de beroepsgroep: wij bepalen wel wat we nodig hebben

In het project DWAAN is focus op interoperabiliteit en standaardisatie. Wikje: “We zetten kleine, schaalbare stappen. We willen het bewust behapbaar houden én we willen heel nadrukkelijk géén Friese oplossing neerzetten. Dus was we doen moet makkelijk uit te breiden zijn naar andere organisaties en regio’s.” Wikje gaf de aanwezigen nog een belangrijke les mee: “Trek data los van het proces. Laat het zorgproces bij de beroepsgroep: wij bepalen wel wat we nodig hebben, ondersteun ons met techniek.”

Wat is kunst?

Leendert sloot de bijeenkomst af met een fragment muziek: twee muzikanten die niet eerder met elkaar speelden maar toch prachtige muziek maakten. “Wat opvalt is dat de twee plezier hebben in elkaar, reageren op elkaar en vertrouwen hebben in elkaars capaciteiten. Dat is bij muziek zo, maar bij samenwerking rondom databeschikbaarheid heb je diezelfde componenten nodig.”