Nieuws
08 juli 2024

GERRIT Podium: van Friese trots tot duizenden blisters

Van bouwstenen en Friese trots tot usecases uit de praktijk en duizenden blisters. Tijdens het  GERRIT Podium van 4 juli stond medicatieoverdracht centraal én kregen we een rondleiding bij Spits in Oosterwolde.

GERRIT Podium medicatieoverdracht juli 2024-1Bea Klompmaker, projectleider bij GERRIT en Brigitte Duyvendak, projectapotheker bij GERRIT, namen de aanwezigen mee in een update rondom de Kickstart Medicatieoverdracht. “Omdat we veel meer informatie gaan uitwisselen, moet er veel gebouwd worden. Dat is een tijdsintensief proces, maar zocht er wel voor dat we straks een completer en vollediger medicatieoverzicht hebben”, aldus Duyvendak. “En voor wie denkt: oh, in 2026 ben ik pas aan de beurt…vergis je niet! Dat lijkt misschien nog ver weg, maar de tijd is om voordat je het in de gaten hebt. Het werkproces gaat echt veranderen, dus je moet nu al aan de slag om straks klaar te zijn als de landelijke opschaling begint.”

Klompmaker benadrukte dat de Kickstart Medicatieoverdracht géén pilot is. “We kunnen niet meer terug met z’n allen, deze informatiestandaard gaat er komen en iedereen gaat hier straks mee werken. Wat we wél kunnen doen, is aanpassingen doen om alles zo goed mogelijk te laten werken voor de zorgaanbieders. We zijn er trots op dit in Friesland te doen samen met de inzet van de zorgaanbieders uit de regio. We zijn één van de eersten die op de nieuwe manier gaan werken, er valt veel te ontdekken en uiteindelijk werken we samen aan een mooi doel, namelijk een completer en vollediger medicatieoverzicht.”

Hoe werkt MP 9 in de praktijk?

Lida van Rijn-Lugthart, arts VG en medisch adviseur Centrale Behandel Dienst bij Alliade, vertelde samen met Annemarie Drok Zelhorst, ICT Business Analist Zorg, hoe zij zich al voorbereiden op de nieuwe informatiestandaard. Dat deden ze onder meer aan de hand van praktijkvoorbeelden en usecases: op welke manier komt informatie over gewijzigde medicatie of een aangepaste dosering nu bij de arts VG terecht en hoe verandert dit na de Kickstart?

Drok ging in op de uitdagingen van de nieuwe informatiestandaard. “Het is géén ICT-feestje. Er komt zoveel bij kijken, processen veranderen, werkwijzen gaan wijzigen. Je kunt dit niet alleen vanuit IT benaderen. Dat doen we dan ook niet, we hebben binnen Alliade een kerngroep die zich bezig houdt met dit project en daar zijn voorschrijvers, toedieners en apotheker nadrukkelijk bij betrokken.”

Florens Pince van der Aa,  projectleider en accountmanager Medimo, ging in op de uitdagingen voor leveranciers. “Er gaat veel veranderen, we krijgen zeer gedetailleerde stappen in het nieuwe medicatieproces. De hybride situatie – zorgverleners die volgens MP 9 werken zorgaanbieders die nog met de oude standaard MP 6 werken – wordt lastig én uitdagend.” Tijdens de verschillende  testdagen die het landelijke programma Samen voor Medicatieoverdracht organiseert, zitten leveranciers en zorgverlener bij elkaar om te zien hoe informatie vanuit het ene systeem overkomt in het andere. Van Rijn-Lugthart: “Die verbinding is heel fijn, je kunt als gebruiker meteen aangeven wat wel of niet handig is en waarom.”

Kijkje in de keuken

GERRIT Podium medicatieoverdracht - rondleiding Spits OosterwoldeEdwin Frenay, CEO van Farmakander waar Spits Oosterwolde deel van uitmaakt, sloot de bijeenkomst af. In een korte presentatie vertelde hij iets meer over de verschillende entiteiten binnen Farmakander. En liet hij zien hoeveel medicijnrollen Spits produceert. Voor Noord-Nederland levert Spits de medicatie voor meer dan 55.000 patiënten. “Dat zijn 5 miljoen zakjes per maand!” Frenay nam samen met een collega de gasten van het GERRIT Podium mee op een rondleiding door de organisatie: van ontvangst van medicatie door de farmaceut naar het leegmaken van duizenden (!) blisters tot het vullen en checken van de medirollen. Voor de aanwezigen erg interessant en leerzaam om op deze manier eens in de keuken te mogen kijken. Dank aan Spits Oosterwolde voor de gastvrijheid!

GERRIT Podium medicatieoverdracht juli 2024 -2

Over de Kickstart Medicatieoverdracht

Zorgverleners hebben een actueel en volledig medicatieoverzicht van hun patiënt of cliënt nodig om goede en veilige zorg te leveren. Om dat te realiseren, moeten de informatiesystemen van zorgorganisaties medicatiegegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Sinds oktober 2022 beproeven 13 zorgaanbieders, 8 leveranciers van 10 zorginformatiesystemen en 3 leveranciers van PGO’s (Persoonlijke Gezondheidsomgevingen) de uitwisseling van medicatiegegevens binnen de Kickstart Medicatieoverdracht*. Dit gebeurt in twee regio’s: in Friesland onder aanvoering van RSO GERRIT, en in Rijnmond met RSO RijnmondNet. Alliade is één van de Friese deelnemers aan de Kickstart Medicatieoverdracht. Andere deelnemers zijn Antonius Sneek, GGZ Friesland, Patyna, apotheek de Dokkumer Wâlden en apotheekhoudende huisarts Sûnhûs.

Meer weten? Neem contact op!

Wil je meer informatie over de Kickstart Medicatieoverdracht of wil je weten hoe jouw zorgorganisatie zich nu al kan voorbereiden op de nieuwe informatiestandaard MP 9? Neem gerust contact op met Bea of Brigitte via telefoonnummer 085-7604076.