Nieuws
10 maart 2022

ISDN stopt per 1 april: wat is de impact voor de zorg?

KPN stopt op 1 april met ISDN. Dit kan impact hebben op de zorg omdat een deel van de zorginstellingen gebruikmaakt van een ISDN-verbinding voor het versturen van faxen. Help je ons mee om in beeld te krijgen of er een probleem ontstaat? Vul dan spoedig deze vragenlijst in (voor huisartsen, apothekers en ziekenhuizen).

Faexit: de fax de zorg uit

Vanuit RSO Nederland werken we samen met VZVZ en Zorgverzekeraars Nederland aan het uitbannen van de fax uit de zorg. Dat doen we onder de naam Faexit. De fax de zorg uit willen we bereiken door voor die situaties waar de fax nog gebruikt wordt een veiliger alternatief te benoemen (bijvoorbeeld. veilige mail) en landelijke onze schouders onder implementatie(s) daarvan te zetten.

Stoppen ISDN-lijnen KPN

Per 1 april ontstaat er al een bijzondere situatie. KPN stopt dan met haar ISDN lijnen. Dit heeft impact op de zorg omdat een deel van de zorginstellingen gebruik maakt van een ISDN verbinding voor het versturen van faxen. Hoe groot de impact zal zijn is niet bekend. We weten wel dat per 1 april het voor een deel van de zorginstellingen niet meer mogelijk is om van de fax gebruik te maken. Verzenders of ontvangers van faxen, die niet gebruik maken van een ISDN verbinding, ondervinden mogelijk ook hinder na die datum. Dit komt doordat een deel van hun ontvangers of verzenders wel gebruik maakt van een ISDN verbinding en na 1 april niet meer met hen kan communiceren via fax.

Vragenlijst

Om meer gevoel te krijgen of er een (groot) probleem ontstaat voor de zorg na 1 april vragen we huisartsen, apothekers en ziekenhuizen in onze regio om de korte vragenlijst in te vullen. Andere RSO’s vragen hetzelfde aan hun participanten. Mede op basis van deze input kunnen we bepalen of we vanuit het Faexit project hierop moeten/kunnen anticiperen.