Nieuws
19 januari 2023

Verlenging contract XDS-NN voor beeld- en documentuitwisseling ziekenhuizen

GERRIT heeft namens de regio Noord-Nederland met Philips een nieuwe partnerovereenkomst voor vier jaren afgesloten om de beschikbaarheid en uitwisseling van beelden en documenten tussen de aangesloten ziekenhuizen te verbeteren.

Drachten, Eindhoven –GERRIT beheert namens de negen noordelijke ziekenhuizen* een XDS-infrastructuur (XDS-NN) die het mogelijk maakt om beelden en documenten uit te wisselen tussen de aangesloten ziekenhuizen. Naast de ziekenhuizen maken ook de zorginstellingen Radiotherapeutisch Instituut Friesland, Revalidatie Friesland en Dialyse Centrum Groningen gebruik van XDS-NN.

De patiënten wordt bij hun bezoek aan een noordelijk ziekenhuis voor deze uitwisseling toestemming gevraagd. Beeldvormend onderzoek zoals radiologische beelden, MRI’s, CT-scans, etc. en diverse documenten, waaronder radiologieverslagen, worden via de XDS-NN-infrastructuur van GERRIT beschikbaar gesteld en binnen de regio gedeeld.

Ruim 3,5 miljoen studies

XDS-NN bevat ondertussen ruim 3.5 miljoen studies en bijna 2 miljoen documenten en verslagen van de noordelijke patiënten. Samen met Philips zijn koppelingen ontwikkeld tussen XDS-NN en andere XDS infrastructuren in het land, waardoor de ziekenhuizen uit onze regio op termijn met alle ziekenhuizen van de andere XDS infrastructuren kunnen uitwisselen. Gezamenlijk met het UMCG is deze koppeling nu functioneel getest voor de uitwisseling met UMCU en Amsterdam UMC en daarmee ook voor koppeling met de andere universitaire ziekenhuizen. Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet naar de doelstelling om volgens het Twiin afsprakenstelsel** landelijke beeldbeschikbaarheid te realiseren.

Makkelijk en veilig patiëntinformatie delen

“Iedereen in Nederland is op zoek naar de beste zorg, en daarbij zijn patiënten afhankelijk van meerdere ziekenhuizen en zorgverleners. Daarom is het van belang om makkelijk en veilig patiëntinformatie met elkaar te kunnen delen, ” zegt Wim Hodes, directeur-bestuurder bij GERRIT. “Samen met Philips maken wij het delen van diverse soorten studies tussen verschillende ziekenhuizen in Noord-Nederland mogelijk. Dit maakt de zorg beter voor patiënten maar ook eenvoudiger voor zorgverleners en ziekenhuizen. Daarnaast bespaart het de zorg veel geld en de patiënt ongemak omdat onderzoeken niet herhaald hoeven te worden in andere ziekenhuizen. Ik ben dan ook trots dat we onze samenwerking voortzetten, uitbreiden en blijven ontwikkelen.”

Hernieuwde samenwerking

Philips is een leverancier van XDS en gaat binnen deze samenwerking aanvullende software en diensten leveren om de uitwisseling van gegevens verder te verbeteren voor zorgverleners en patiënten. GERRIT en Philips gaan zich in de hernieuwde samenwerking richten op het uitbreiden van het aantal soorten beelden, de ondersteuning van verschillende diagnostische viewers voor (radiologische) beelden; zorgen dat GERRIT goed voorbereid is op landelijke ontwikkelingen zoals het Twiin afsprakenstelsel en de aansluiting op de landelijke patiëntentoestemmingsvoorziening Mitz.

“Ik ben enorm trots dat we deze succesvolle samenwerking met GERRIT en de ziekenhuizen in Noord-Nederland voortzetten en uitbreiden,” zegt Léon Kempeneers, Managing Director bij Philips Benelux. “GERRIT is een goed voorbeeld van hoe we samen de zorg beter kunnen maken en de administratieve last voor zorgverleners kunnen verlichten door effectieve gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Met onze leveranciersonafhankelijke oplossingen voor interoperabiliteit streven wij ernaar de uitwisseling van gegevens mogelijk en makkelijker te maken.”

Over XDS

XDS staat voor Cross-enterprise Document Sharing. Het is één van de technische integratieprofielen van IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) en is bedoeld om het delen van medische documenten en beelden tussen samenwerkende zorginstellingen mogelijk te maken, op een gestandaardiseerde en beveiligde manier. Steeds meer zorg is verdeeld over meerdere disciplines en op meerdere locaties. Om goede zorg te kunnen leveren is het delen van informatie van vitaal belang. Met XDS-infrastructuren kunnen zorginstellingen de informatie (met name beelden en documenten zoals verslagen, brieven etc.) direct met elkaar delen. Meer informatie op: https://www.nictiz.nl/standaarden/xds/

Over GERRIT

GERRIT is de regionale samenwerkingsorganisatie (RSO) van zorgaanbieders in Noord-Nederland op het gebied van digitale gegevensuitwisseling. We hebben een samenwerkingsplatform, voeren projecten en adviestrajecten uit en bieden diensten aan ter verbetering en ondersteuning van regionale, digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Meer informatie over GERRIT vind je op www.wijzijngerrit.nl.

Over Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Philips behaalde in 2021 een omzet van 17,2 miljard euro en heeft ongeveer 79.000 werknemers in dienst met verkoop en dienstverlening in meer dan 100 landen. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

* Universitair Medisch Centrum Groningen , Martini Ziekenhuis Groningen, Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Medisch Centrum Leeuwarden , Nij Smellinghe in Drachten, Antonius Ziekenhuis Sneek en Emmeloord, Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda en Tjongerschans in Heerenveen.

** Twiin realiseert een landelijk afsprakenstelsel op alle lagen van het interoperabiliteitsmodel voor het veilig en betrouwbaar delen van gegevens in de zorg. Meer informatie is te vinden op www.twiin.nl.