Duidelijkheid in vastleggen opt-in van de patiënt

Mitz: één centrale toestemmingsvoorziening

GERRIT werkt samen met RIVO-Noord, VZVZ en zorgverleners uit Noord-Nederland aan een pilot / koploperstraject om de toestemmingsvoorziening Mitz te koppelen aan de infrastructuur voor uitwisseling van patiëntgegevens XDS-NN.

Voor het elektronisch delen van medische gegevens is vaak toestemming van de patiënt nodig. Het bijhouden van die toestemmingskeuzes gebeurt nu op veel verschillende manieren en plaatsen. Steeds opnieuw, vaak anders en regelmatig handmatig. Gevolg: de patiënt heeft geen regie en geen goed overzicht over de eigen toestemmingskeuzes.

Samen met de zorg is daarom een nieuw proces voor het registreren van deze toestemmingskeuzes ontwikkeld, waarbij iedere Nederlander zelf zijn/haar keuzes kan invoeren en beheren via de online voorziening Mitz. Mitz is een generieke voorziening waar de toestemmingskeuzes van iedere Nederlander voor álle zorgsectoren kunnen worden vastgelegd. Mitz kan gebruikt worden bij alle systemen die digitaal medische gegevens uitwisselen. Je vindt hier meer informatie over Mitz.

Rol GERRIT

GERRIT is in samenspraak met RIVO-Noord en VZVZ een project/ koplopers traject gestart waarbij de Mitz toestemmingsvoorziening gekoppeld wordt aan XDS-NN.

Heb je vragen?

Bel of mail naar Douwe en hij beantwoordt ze graag.

Douwe Idzinga Projectleider