“In de huidige schaarste in de zorg heb je elkaar nodig én lef en moed om samen tot regionale keuzes te komen. Door samen te werken binnen een RSO zoals GERRIT voorkom je dat iedereen opnieuw het wiel zit uit te vinden.” Sinds begin 2024 is medisch servicecentrum Altide aangesloten als nieuwe participant van GERRIT. Waarom zijn zij participant geworden, wat hebben de zorgverleners in de regio aan Altide en wat verwacht Altide van de andere participanten? We gingen erover in gesprek met directeur-bestuurder Anne Cloostermans en beleidsadviseur Brechtje Pathuis.

Anne Cloostermans bestuurder Altide - participant bij GERRIT

Anne Cloostermans bestuurder Altide – participant bij GERRIT. Foto: Jan Buteijn

Altide is een medisch servicecentrum en biedt vanuit Beilen, Varsseveld en Veldhoven voor ruim 200 zorgorganisaties in heel Nederland zorg op afstand. De organisatie is ontstaan uit Zorgcentrale Noord en NAAST. Anne: “We zijn een zorginstelling: Wtza-registratie, geen winstdoelstelling en van de 250 medewerkers van Altide zijn er meer dan 200 zorgprofessional. Omdat we ons werk uitvoeren namens een andere zorgverlener, worden we nog wel eens gezien als een leverancier. Maar we zijn echt een zorginstelling en zo voelen onze medewerkers dat zelf ook.”

De werkzaamheden van Altide zijn uiteenlopend, van persoonsalarmering en thuismonitoring tot beeldzorg en medicatiecheck. “Onze kracht is volume en 24/7 beschikbaarheid: meer dan 1,6 miljoen contacten en we werken niet alleen in Noord-Nederland, maar door het hele land”, legt Brechtje uit. “Om het werk dat wij doen goed uit te voeren, heb je deskundigheid, schaal en data nodig om inzicht te krijgen en bijvoorbeeld prognoses te kunnen geven.”

Waarom aansluiten bij GERRIT?

Waarom sluit zo’n landelijk werkende organisatie zich aan bij een regionale samenwerkingsorganisatie (RSO)? Anne: “We werken landelijk, maar hebben thuisgebieden door onze oorsprong in Noord-Nederland en de Achterhoek. We zien dat er in Noord-Nederland een goede samenwerking is in de zorg. En dat is mede dankzij de aanwezige samenwerking binnen GERRIT. Wat je in de samenwerking nodig hebt is een partij die zich bezig houdt met inrichtingsvraagstukken. We hebben er belang bij dat er geen lappendeken aan systemen ontstaat.”

Brechtje vult aan: “Voor ons als ondersteunende zorgorganisatie is heel goed te zien hóe versplinterd het IT-zorglandschap is, hoeveel verschillende systemen er worden gebruikt. In de zorg gaan we steeds meer op zoek naar hybride zorgoplossingen en virtuele zorg, hoe fijn zou het dan zijn als er een ecosysteem is dat goed werkt voor de zorgprofessional én de inwoner waar we ons werk voor doen? Dat bereik je alleen door samen op te trekken in de ontwikkelingen rondom gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid.”

Waar richt Altide zich op?

Brechtje Pathuis - Altide - interview GERRIT

Brechtje Pathuis beleidsadviseur Altide

Kijkend naar de ontwikkelingen rondom (digitalisering in) de zorg richt Altide zich de komende jaren op: doorontwikkeling van bereikbaarheidsdiensten en alarmering, ontwikkeling van aanbod nog dichterbij thuis en het zoeken van regionale aansluiting. Anne en Brechtje lichten toe: “We zien een toenemende vraag naar thuismonitoring, bereikbaarheidsdiensten, etc. We gaan niet ineens onze organisatie uitbreiden met 600 zorgverleners om die vraag op te vangen. Dat betekent dus dat we kijken naar manieren om de zorg op afstand slimmer en efficiënter in te richten. Denk aan AI en dataondersteunde en geautomatiseerde afhandeling van meldingen en ondersteuning bij de implementatie.”

Altide kijkt bij haar dienstenaanbod naar de wensen van cliënten. Brechtje: “We proberen echt de kwetsbare mens centraal te stellen. Daar hoort bijvoorbeeld domeinoverstijgend monitoren bij. Zodat inwoners zo lang mogelijk goed en veilig thuis kunnen blijven wonen. We kijken naar oplossingen rondom passende zorg. IZA-transformatieplannen kunnen daarbij helpen, maar zijn voor ons geen doel op zich. De kracht van innoveren is groot denken, klein beginnen. Echt mét elkaar kijken hoe je die eerste stap kunt zetten.”

Wat verwacht Altide van de regionale samenwerking?

Altide heeft zich aangesloten bij GERRIT om actief te participeren in de regionale samenwerking. Anne: “We willen meedenken én meedoen in de regionale samenwerking en onze kennis en kunde delen. En we komen ook om te halen, GERRIT houdt ons op de hoogte van landelijke ontwikkelingen die voor ons van belang zijn. Ik hoop dat we in de regio in staat zijn om lef en moed te tonen om tot gezamenlijke, regionale keuzes te komen die écht zorgen voor een verlaging van de werkdruk in de zorg.”