Nieuws
04 juli 2024

Certe en GERRIT tekenen beheerovereenkomst voor ‘lab zonder grenzen’

Een mooie stap om te komen tot de regionale uitwisseling van diagnostiekresultaten en het voorkomen van dubbel uitvoeren van diagnostiek. Woensdag 3 juli tekenden Certe en GERRIT de beheerovereenkomst voor de regionale labviewer. Certe als opdrachtgever en GERRIT voor de hosting en het beheer van de applicatie Cyberlab.

“Toen Chris Kroese van Certe ons in oktober 2022 vroeg om Cyberlab te beheren, was ons antwoord dat we geen ervaring hadden met het functioneel beheer van Cyberlab,” vertelt Michel Löhr van GERRIT. “Hier was Certe ook niet naar op zoek. Zij zochten juist een betrouwbare, onafhankelijke partij die de hosting, implementatie en het technisch beheer voor de drie noordelijke provincies kon waarborgen. Laat dat nou net zijn waar GERRIT in de regio voor staat.”

Succesvolle livegang

De regionale labviewer is inmiddels succesvol (gefaseerd) live gegaan in Noord-Nederland. De ziekenhuizen Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Tjongerschans en Antonius Sneek maken al gebruik van de beschikbare data.

Mitz

Cyberlab is één van de eerste zorgapplicaties die gebruik maakt van Mitz, de landelijke online toestemmingsvoorziening. Via Mitz kunnen patiënten vastleggen welke zorgaanbieders toestemming hebben om hun medische gegevens in te zien.

Wens voor de toekomst

Uiteraard is de wens dat meer zorgverleners én laboratoria zich aansluiten op de regionale labviewer. Chris Kroese vat dit als volgt samen in de GERRIT podcast over de labviewer: “We gaan hier mee starten en de komende jaren stap voor stap uitbreiden om het beter beheersbaar, veiliger en goedkoper te maken.