Samenwerken is (g)een kunst. Dat is de rode draad van het GERRIT Podium van dinsdag 1 oktober 2024.
Een bijzonder podium, waarin we onder meer onze collega Leendert Nooitgedagt in het zonnetje zetten omdat hij met pensioen gaat. Samenwerken stond altijd centraal in het werk van Leendert. Hoe doe je dat eigenlijk: goed samenwerken nu de zorg voor zoveel uitdagingen staat? Geeft de Nationale visie en strategie op het gezondheidsinformatiestelsel ons houvast? Hoe vertaal je landelijk beleid naar iets werkbaars voor de regio, voor de dagelijkse werkvloer? En wat is Leenderts geheime recept voor goede samenwerking?
Praktische informatie, voor wie en aanmelden
- Datum: dinsdag 1 oktober 2024
- Locatie: auditorium Nij Smellinghe, Compagnonsplein 1 Drachten
- Tijdstip: van 14.00-17.00 uur (inloop vanaf 13.45 uur, na afloop borrel, napraten en netwerken)
Het GERRIT Podium is normaal gesproken exclusief voor onze participanten, maar deze keer maken we een uitzondering en nodigen we ook extra gasten uit met wie Leendert veel heeft samengewerkt of die belangrijk zijn voor de Noordelijke regio. Ben je geen participant, maar wil je er toch graag bij zijn? Dat mag! Meld je aan of neem bij vragen contact op met Esmée Keen via telefoonnummer 085-7604076.
Inhoud programma
Ben jij klaar om mee te denken en bij te dragen aan de toekomst van de zorg? Tijdens het GERRIT Podium delen we inspirerende ideeën en praktische inzichten over hoe we samen regionale zorg kunnen versterken.
Deze bijeenkomst richt zich op de drie plateaus van de Nationale Visie en Strategie van het gezondheidsinformatiestelsel: dromen, denken en doen. Van landelijke visie gaan we naar uitvoering in de regio en we sluiten af met een persoonlijk verhaal van Leendert Nooitgedagt, programmamanager bij GERRIT. Leendert gaat met pensioen en neemt de aanwezigen mee in de kunst van samenwerken
Deel 1: onze toekomst samen
In het eerste deel van de bijeenkomst verdiepen we ons in de Nationale Visie en Strategie op het gezondheidsinformatiestelsel. Hoe vertalen we deze visie naar concrete regionale programma’s? Wat zijn de succesfactoren voor samenwerking, en welke valkuilen moeten we vermijden?
Eén van de sprekers is Martijn Nieuwhof, strategisch adviseur NVS/Coördinator DTO bij het ministerie van VWS: “Er ligt een Nationale Visie en Strategie op het Gezondheidsinformatiestelsel (GIS), samengesteld door VWS, Nictiz, VZVZ en ZN in nauwe samenwerking met het zorgveld. Hiermee wordt aangegeven wat we in drie fasen als zorgstelsel met elkaar moeten realiseren om tot het GIS te komen. In deze sessie wordt het waarom en wat van de strategie toegelicht en wat dit betekent voor doorvertaling naar landelijke programma’s die regionaal vorm krijgen en geïmplementeerd moeten worden. Hoe verhouden de landelijke ontwikkelingen zich tot die regionale implementatie? Hoe houden we hier gezamenlijk de coördinatie op en zijn we nu (al) bezig met wat we straks (ook) nodig hebben.”
Deel 2: de toekomst in de regio
Na de pauze zoomen we in op twee inspirerende projecten:
De Zorgviewer, een onderdeel van Cumuluz. We moeten op een andere manier data delen, niet alleen voor de directe patiëntenzorg, maar ook voor onderzoek. De Zorgviewer is één van de concrete uitwerkingen van dat principe met als doel de zorgverlener – waar ook in de keten – een 360 graden beeld te geven van de patiënt.
Digitaal verwijzen in de tweede lijn. Ricardo Franke, adviseur ICT bij het Martiniziekenhuis, vertelt over dit project: “Geen e-mails, telefoontjes of papieren post meer, maar direct digitaal onderling verwijzen vanuit het eigen EPD. Veiliger, sneller en met minder administratief werk. Niet dromen of denken, maar doen: de noordelijke ziekenhuizen maken samen grote stappen in het ordergestuurd verwijzen. Waarom kan het nu wel, waar staan we en hoe kijken de zorgmedewerkers ernaar?”
Deel 3: Samenwerken is (g)een kunst
Vanuit verschillende invalshoeken zijn de do’s en don’ts voor succesvolle samenwerking belicht. Maar wat is nu hét geheime ingrediënt? Leendert Nooitgedagt geeft vanwege zijn pensioen een cadeau aan de regio: de kunst van samenwerken.
Tijdstip
13.45 uur Inloop / Ontvangst
14.15 uur start bijeenkomst
14.25 Deel 1: onze toekomst samen
15.15 uur pauze
15.30 uur Deel 2: de toekomst in de regio
16.20 uur Deel 3: Samenwerken is (g)een kunst
17.00 uur gelegenheid tot napraten & netwerken onder het genot van een hapje en drankje.
18.00 uur einde bijeenkomst
Wil je je aanmelden voor het GERRIT Podium? Leuk! Schrijf je in via onderstaand formulier:
GERRIT Podium
Meld je aan voor het eerstvolgende GERRIT Podium
Wat is het GERRIT Podium?
Tijdens het GERRIT Podium staan actuele ontwikkelingen en thema’s centraal die allemaal raakvlak hebben met het verbeteren van digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Want dat is waar we ons bij GERRIT hard voor maken! We laten zorgverleners uit onze eigen regio of daarbuiten aan het woord. En we vertellen je meer over landelijke ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld wetgeving, het actuele medicatiedossier, uitwisselingsinfrastructuren en versnellingsprogramma’s.