Faexit - de fax de zorg uit

Afscheid van de fax in de gezondheidszorg

GERRIT werkt – vanuit RSO Nederland – samen met VZVZ en Zorgverzekeraars Nederland aan het uitbannen van de fax uit de zorg. Dat doen we onder de naam Faexit.

Kern van Faexit: gedragsverandering

De fax de zorg uit willen we bereiken door voor die situaties waar de fax nog gebruikt wordt een veiliger alternatief te benoemen (bijvoorbeeld. veilige mail) en landelijke onze schouders onder implementatie(s) daarvan te zetten. De kern van het project is de realisatie van een gedragsverandering bij gebruikers; alternatieven zijn immers voorhanden. Voor het realiseren van de gedragsverandering is het van belang om aan te sluiten bij bestaande alternatieven  en/of initiatieven die voorhanden zijn.

Waar wordt de fax in de zorg gebruikt?

De fax wordt met name gebruikt in ziekenhuizen, (ziekenhuis)apotheken en bij huisartsen. In het document ‘Faexit Vooronderzoek’ vind je meer informatie over waar de fax gebruikt wordt en ook waarom. Een belangrijke constatering uit het vooronderzoek is dat de fax nog veel wordt gebruikt maar vaak uit gewoonte, als laatste alternatief of omdat een ontvangende partij erom vraagt. Alternatieven zoals veilige email zijn vaak al wel voor handen. Afscheid nemen van de fax is grotendeels een gedragsverandering die op gang moet worden gebracht.

Hoewel de zorgprocessen verschillen, zijn er wel grote overlappen in onderwerpen te ontdekken. De fax wordt het meest gebruikt voor:

  • Recepten
  • medische informatieverzoeken
  • lab-uitslagen
  • verwijzingen

Veilig gegevens uitwisselen

Het gebruik van de fax in de zorg brengt risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld ten aanzien van informatiebeveiliging (NEN7510) en beschikbaarheid.

Veelgestelde vragen over Faexit

Wat verstaan we onder de fax? En mag je een recept digitaal versturen? Wanneer is mail veilig? Deze en meer vragen hebben we voor je verzameld op onze pagina ‘veelgestelde vragen over Faexit‘. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Rol GERRIT

GERRIT werkt al jaren samen met zorgverleners in Friesland, Groningen en Drenthe aan het verbeteren van digitale (veilige!) gegevensuitwisseling. Binnen de regio Groningen, Drenthe en Friesland is GERRIT gestart met het project Faexit. Dit programma voeren we uit in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en RSO Nederland. Werkt jouw organisatie al volledig faexit, is er twijfel of kun je niet wachten tot de fax er eindelijk uitgaat? We komen graag met je in contact! Er is meer draagvlak dan weerstand onder zorgprofessionals voor het afscheid nemen van de fax en het momentum lijkt goed. Er zijn al goede leerervaringen opgedaan op diverse plekken in het land om succesvol te kunnen stoppen met faxverkeer.

FAQ Faexit

Marleen Oldenburger

Marleen kan je er alles over vertellen. Bel of mail gerust!

Marleen Oldenburger Projectleider Zorginnovatie

Bel mij terug