Nieuws
16 mei 2023

Beveiligen tegen cybercrime doe je samen!

Hoe houd je de voordeur van jouw zorginstelling zo goed mogelijk dicht tegen cybercriminelen? En wat doe je als er toch een hacker weet door te dringen? GERRIT en Nij Smellinghe hielden vorige week een goed bezochte netwerksessie rondom cybersecurity.

Michel Löhr, Manager Relaties en Businessontwikkeling, opende de bijeenkomst met een mooie parallel tussen de kunstroof van de Mona Lisa en cybercriminelen. “Met deze diefstal zien we een aantal parallellen met cybercriminaliteit:
Daders publiekelijk onbekender dan de slachtoffers, de dader heeft zich bewust in laten sluiten om vervolgens toe te slaan, de zwakke plek is een medewerker, er wordt geld gevraagd om het werk terug te krijgen en ondanks dat het werk terug is gekomen is er schade, het doek is uit de lijst gesneden en opgerold.” Löhr waarschuwde de aanwezigen ook voor hoe snel een diefstal of datagijzeling kan gaan: “Cybercriminelen zijn binnen voordat je het door hebt.”

Technische oplossingen

Jelmer Modderman, IT security manager bij Nij Smellinghe vertelde wat het ziekenhuis in Drachten technisch doet om zich te wapenen tegen cybercriminelen. “Het is zaak om de voordeur zo goed mogelijk dicht te houden. Om het beste resultaat te halen, moet je heel goed samen werken, binnen en buiten de muren van je eigen organisatie.”

Procesmatige oplossingen

Ook Nico van Bergen Bravenboer, Coördinator Informatiebeveiliging en kwaliteit bij GERRIT, benadrukte dat goede samenwerking essentieel is bij goede beveiliging. Nico liet vooral zien welke procesmatige maatregelen nodig zijn. Daarnaast liet hij zien op welk vlak GERRIT zorgorganisaties in de regio helpt met cybersecurity, zoals anti-DDoS-diensten en bewustwordingstrajecten.

Thomas Zaatman, regiomanager bij Crowdstrike, sloot de bijeenkomst af. Het aantal ransomware-gerelateerde incidenten groeit jaarlijks met 82%. Crowdstrike focust zich met het Crowdstrike Falcon Platform op de bescherming van Workload, Identity en Data. “Vaak hoeven criminelen helemaal niet binnen te dringen, maar hebben ze de ‘sleutel’ al. Cyberaanvallen komen vaak vanuit het buitenland en zijn steeds vaker goed georganiseerd.”

Ik wil mijn organisatie wapenen tegen cybercrime

Wil je meer weten over hoe je jouw zorgorganisatie wapent tegen cybercriminelen of wil je op de hoogte worden gehouden over dit soort bijeenkomsten? Neem dan contact op met GERRIT via telefoonnummer 085-7604076 of vul het contactformulier in.

Ja, ik wil meer weten over cybersecurity. Neem contact met mij op of houd mij op de hoogte