Nieuws
08 juni 2020

Verplichte elektronische inzage patientendossier

Elektronische inzage/afschrift per 1 juli 2020 verplicht

Een patiënt/cliënt/burger heeft per 1 juli 2020 recht op elektronische inzage en een elektronisch afschrift van het dossier. Dat schrijft de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) voor. De vorm van elektronische inzage en elektronisch afschrift is niet voorgeschreven. Bij elektronische inzage kan gedacht worden aan beveiligde zorgportalen, PGO’s, of websites zoals volgjezorg.nl, mits goed beveiligd.

Het recht betekent dat zorgaanbieders een voorziening moeten hebben waarmee zeker is dat het afschrift langs een beveiligde weg bij de juiste persoon terecht komt. Hierbij kan gedacht worden aan het per e-mail versturen van een link naar een beveiligde website waar het afschrift beschikbaar wordt gesteld.

GERRIT helpt Friese huisartsen

GERRIT helpt de Friese huisartsen – in het kader van het programma OPEN – met het voldoen aan de wetgeving. HIS-leveranciers bieden nog niet allemaal de optie om (via een beveiligde site bijvoorbeeld) online inzage te geven in het patiëntendossier. Ook zijn de HISsen nog niet allemaal toegankelijk voor PGO’s. Een tussenoplossing kan zijn om ZorgMail in te zetten.

ZorgMail wordt al door alle huisartsen gebruikt om berichten uit het ziekenhuis te ontvangen (ook bekend als EDIFACT). Inbegrepen in het ZorgMail-abonnement is de mogelijkheid om veilig te mailen. GERRIT licht de huisartsen voor over de werking van veilige mail. niet alleen kan dit ingezet worden voor het veilig mailen naar patiënten, ZorgMail kan ook worden ingezet voor veilige communicatie met andere zorgverleners.

Kunnen wij je helpen bij het voldoen aan de wetgeving?

Is jouw organisatie al klaar voor de wetswijziging? Of kun je wel wat hulp of advies gebruiken? GERRIT helpt je graag en denkt met je mee over de voor jouw organisatie beste oplossing. Neem gerust contact met ons op.