Nieuws
22 juni 2023

Een mooie stap op weg naar Toekomstbestendige Huisartsenzorg!

Een COPD-patiënt van huisartsenpraktijk ‘it Pelderhus’ in Burgum kreeg donderdag 22 juni een meetset en de MonitAir-app uitgereikt. De huisartsenpraktijk doet in het kader van Toekomstbestendige Huisartsenzorg mee met ‘Thuismeten voor COPD-patiënten’.

Het ontstaan van een longaanval wordt vaak pas te laat opgemerkt, waarna een zware behandeling of zelfs een ziekenhuisopname volgt. Dit heeft vaak een grote impact en negatieve invloed op de kwaliteit van leven voor de COPD-patiënt.
Om een longaanval te voorkomen is de MonitAir-app ontwikkeld die aan de hand van data en algoritmes (AI) een voorspelling kan doen. Met de MonitAir-app kan de patiënt zelfstandig een aantal metingen doen en via een stoplichtsysteem zien hoe het met hem/haar op het gebied van COPD gaat.

Regie op eigen ziekte en gezondheid

De kleur groen geeft aan dat het goed gaat, bij de kleur oranje volgen er adviezen om een longaanval te voorkomen, en bij de rode kleur moet de patiënt contact op\nemenn met een zorgverlener. MonitAir is een zelfmanagementtool waarbij de zorgverlener pas wordt ingeschakeld wanneer het echt nodig is. De app geeft de patiënt inzicht en regie over eigen ziekte en gezondheid.

PGO Netwerk Noord

De inzet van de MonitAir-app bij COPD is onderdeel van een usecase binnen PGO Netwerk Noord. Met diverse partijen wordt er samengewerkt aan het ontwikkelen van een digitaal zorgpad COPD waarbij de inzet van ehealth-tools, zoals MonitAir, onderdeel worden van het zorgpad. GERRIT is projectleider van deze usecase.