Nieuws
13 februari 2023

GERRIT Podium acute zorg: met elkaar de knelpunten oplossen voor het te laat is

Als we doorgaan op de huidige manier, dan komt de acute zorgketen in de knel. Dat is grof samengevat de boodschap van de sprekers van het GERRIT Podium van dinsdag 24 januari 2023. Maar hoe lossen we dit probleem nu samen – als regio – op? We waren dit keer met het GERRIT Podium te gast bij onze participant Kijlstra Ambulancezorg, deel uitmakend van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân.

Introductie acute zorg

Tako Klabbers, manager projecten en advies  van GERRIT, startte de bijeenkomst met een introductie rondom acute zorg, instroom en doorstroom en vooral ook: acute zorg gaat om patiënten.

Ontwikkelingen rondom het Zorgcoördinatiecentrum

Victor Verrijp van UMCG ambulancezorg (ook deelnemer van RAV Fryslân) nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen rondom het Zorgcoördinatiecentrum. Hoe kunnen we de zorg in de regio beschikbaar houden en hoe kunnen we – in samenwerking met andere zorgverleners – nadenken over hoe we de keten van acute zorg, maar ook planbare zorg, anders kunnen inrichten. Hij liet de deelnemers aan het GERRIT Podium tevens zien dat ambulances niet uitsluitend voor levensbedreigende situaties worden ingezet: “Van alle ritten gedurende een jaar is slechts tien procent voor levensbedreigende situaties.”

Richtlijn gegevensuitwisseling acute zorg

Irma Jongeneel van VZVZ vertelde meer over het programma ‘Met spoed beschikbaar’. In 2014 is de richtlijn gegevensuitwisseling acute zorg al opgesteld. Zorgverleners moeten deze richtlijn uiterlijk in augustus van dit jaar implementeren. In de regio Noord-Nederland lopen de zorgaanbieders nog niet voorop met deze implementatie. Zorgverleners die hiermee aan de slag willen, kunnen contact opnemen met ‘Met Spoed Beschikbaar’ of zich melden bij GERRIT via telefoonnummer 085-7604076. Onze adviseurs en projectleiders denken graag met je mee.

Professionele samenvatting op de SEH

Dennis Mulder, SEH-arts bij Ommelander Ziekenhuis Groningen sloot de bijeenkomst af met een presentatie over de pilot waarin de Professionele Samenvatting (PS) van de huisarts wordt opgevraagd op de Spoedeisende Hulp. Dit project bleek wat AVG-technische obstakels te hebben en kon daardoor niet als koploper-traject in Met Spoed Beschikbaar worden uitgevoerd, maar als pilot met een korte looptijd mocht het wel. Resultaat: meer inzicht in de medische voorgeschiedenis van de patiënt en met name in medicatie en allergieën.

Als afsluiting werd Sietze Kijlstra van Kijlstra Ambulancezorg bedankt voor het beschikbaar stellen van de ruimte en goede zorgen tijdens de bijeenkomst en werd er door de aanwezigen nog een kijkje genomen in de (ambulance)keuken!

Wil je meer weten over acute zorg of heb je een vraagstuk op dit gebied? Neem dan contact op met GERRIT. Wij denken graag met je mee! Je bereikt ons via 085-7604076 of per mail: servicedesk@wijzijngerrit.nl.