Hoe organiseer je patiënttoestemming voor het delen van gegevens via het Landelijk Schakel Punt (LSP) nadat de corona opt-in is komen te vervallen? Dit onderwerp stond centraal bij het online webinar dat GERRIT op donderdag 6 juli gaf voor huisartsenpraktijken.
Ruim dertig vertegenwoordigers van huisartsenpraktijken uit Noord-Nederland meldden zich aan voor het webinar. Zij kregen meer informatie over registreren van patiënttoestemming en tips om het aantal opt-ins in hun huisartsenpraktijk te verhogen. Tijdens de interactieve bijeenkomst konden de deelnemers reageren op stellingen, was er ruimte om vragen te stellen en te leren van anderen.
Corona opt-in
Tijdens de coronacrisis konden de huisartsenpost en de spoedeisende hulp via het LSP de professionele samenvatting (PS) van de huisarts raadplegen, ook wanneer de patiënt geen keuze had gemaakt. Dat betekende dat patiënten beter en sneller geholpen konden worden. Sinds april is die maatregelen teruggedraaid en moeten patiënten expliciet toestemming hebben gegevens voor het delen van gegevens.
Toestemming blijven vastleggen
Het is belangrijk dat huisartsparktijken de patiënttoestemming (blijven) vastleggen zodat andere zorgverleners in spoedsituaties de juiste informatie kunnen inzien. Wat moet je doen om patiënten toestemming te vragen, hoe werkt dit in je eigen HIS en waarom is dit van belang in het kader van de landelijke toestemmingsvoorziening Mitz? Deze en nog meer onderwerpen kwamen aan bod tijdens het webinar.
Aan de slag met het LSP
Wil je zelf aan de slag met het vastleggen van patiënttoestemming in de huisartsenpraktijk en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met GERRIT via telefoonnummer 085-7604076 of stuur een mail naar lsp@wijzijngerrit.nl.
GERRIT helpt zorgaanbieders in Friesland, Groningen en Drenthe met aansluiten op het LSP. We doen dit in opdracht van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), de beheerder van het LSP.