Interview
28 juli 2022

Interview Wim Hodes Directeurbestuurder bij GERRIT

Het is een utopie te denken dat als je de techniek goed regelt, er vanzelf mee gewerkt wordt.”

Visie op de toekomstige zorgtechnologie en sociale/maatschappelijke ontwikkelingen

Is het Nederlandse zorgstelsel klaar voor de toekomstige zorgvraag? Gaat de patiënt vanzelf met zijn zorggegevens aan de slag? Welke aanvullende functionaliteiten zijn er naast technologie nodig om de patiënt te ondersteunen? en wie gaat investeren in die aanvullende functionaliteit zodat de patiënt/cliënt de PGO in gebruik gaat nemen? IHE Nederland interviewde Wim Hodes, directeur-bestuurder bij GERRIT over zijn visie op de (toekomst van de) zorg.

“We zijn gewend allemaal vanuit onze eigen wereld te kijken. Ziekenhuizen vanuit de eigen wereld en huisartsenpraktijken vanuit de hunne. Specialisten en huisartsen weten vaak niet eens van elkaar wat ze met elkaars gegevens doen. Wat IHE goed doet: ze kijken naar de zorgprocessen over de keten heen en definiëren van daaruit standaarden.”

Uitwisseling van het actuele medicatiedossier

Een van de grote uitdagingen is medicatie-uitwisseling en die uitdaging ligt er al zolang Hodes in de zorg werkt. Daarin speelt ook mee dat er te vaak op kortetermijnoplossingen gestuurd wordt en niet op een structureel andere manier van werken. “Het beste is om met alle partijen in de keten opnieuw het proces in te richten. Dat is op papier gedaan in het landelijk medicatieprogramma. En dat gaan we hier nu ook in de praktijk brengen. Eerst heel kleinschalig, de zogeheten Medicatiekickstart, maar wel met alle partijen. Want als één partij niet meedoet, dan werkt de keten niet.”

Lees meer

Om zichtbaarheid en impact te vergroten interviewt IHE Nederland deelnemers in de rubriek “Even voorstellen aan…” met als doel inzicht krijgen in persoonlijke passie en visie op de toekomstige zorgtechnologie en sociale/maatschappelijke ontwikkelingen.

Je vindt hier het hele interview met Wim terug.