Interview jubileum
30 maart 2021

Interview Els Reeuwijk Antonius Thuis: ‘Voor zorginnovatie zijn drive en doorzettingskracht nodig’

“Over tien jaar ga je alleen nog naar het ziekenhuis voor een operatie of opname. Het ziekenhuis zoals we dat nu kennen wordt veel meer een gezondheidscentrum, met focus op preventie in plaats van op ziekte. En er komt steeds meer virtuele en digitale zorg.”

In dit jubileumjaar van GERRIT – we bestaan een kwart eeuw! – zetten we elke maand een onderwerp of participantengroep in het zonnetje. In maart is dat de langdurige zorg en VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg). Wat speelt er op dit moment binnen jullie eigen organisatie en hoe ziet de toekomst van de zorg eruit? We gingen erover in gesprek met Els Reeuwijk, Programmamanager Antonius Thuis bij de Antonius Zorggroep.

Filosofie Antonius Thuis

Begin 2019 zette de Antonius Zorggroep het programma Antonius Thuis op. “Het programma is gestart vanuit de filosofie ‘de juiste zorg op de juiste plek’. Als zorggroep hebben we hele mooie dingen in handen om dit op een goede manier te organiseren: in het ziekenhuis als het moet en thuis als het kan. Daarnaast zien we de zorgvraag toenemen, zorgkosten stijgen. We hebben met elkaar een belang om de zorg zo slim en efficiënt mogelijk in te richten.”

Bereidheid tot innoveren

Reeuwijk is ervan overtuigd dat mensen open staan voor veranderingen: “Oók de inwoners van de provincie Friesland zijn bereid innovatie te accepteren als je goed uitlegt wat de meerwaarde is. En dat stukje begint bij de medewerker. Dogma’s als ‘die oudere patiënt zal die app wel niet willen gebruiken’ kloppen gewoon niet. Oudere patiënten gebruiken vaak al WhatsApp met hun familie, de stap naar onze app BeterDichtbij is dan maar klein. Met een beetje begeleiding kunnen patiënten daar eenvoudig gebruik van maken.”

In het programma is dan ook aandacht voor het ‘cultuurelement’: hoe beweeg je medewerkers om dingen anders te doen. “We komen hele basale dingen tegen, zoals de digitale vaardigheden van medewerkers. We hebben onze medewerkers nodig om ook de patiënten te helpen bij de digitale mogelijkheden.”

Innovatie in de zorg is niet alleen vanuit financieel aspect noodzakelijk: “De werkdruk is momenteel erg hoog. We hebben een plicht richting onze medewerkers om de zorg slimmer in te richten. En we hebben een verplichting richting patiënten. Ons adherentiegebied is groot: van Bolsward tot Urk. Als je van Urk moet komen bijvoorbeeld ben je wel even onderweg naar ons ziekenhuis. Dan moet dat wel een goede reden hebben.”

De impact van COVID-19

De corona-pandemie heeft flinke impact gehad op het programma Antonius Thuis. “Toen we startten in 2019 lag de nadruk vooral op ziekenhuis-verplaatste-zorg. Door COVID-19 is er verbreding aangebracht in het programma en zijn er nieuwe projecten bijgekomen. ‘Medisch specialisten klopten bij me aan met de vraag hoe we continuïteit van zorg konden blijven bieden met behulp van digitale zorg. De meerwaarde van de zorg anders organiseren bleek ineens veel groter.”

Er zijn beeldbelprojecten opgestart, en de Antonius Zorggroep is slimme samenwerkingen aangegaan met leveranciers, onder meer met Philips en BeterDichtbij. En als eerste ziekenhuis in Nederland introduceerde Antonius COVID-19 Telemonitoring. Om bedden vrij te kunnen spelen en nog steeds reguliere zorg te kunnen blijven bieden, is een samenwerkingsverband opgezet om herstellende COVID-19-patiënten die stabiel zijn maar nog wel zuurstof nodig hebben 24/7 thuis te monitoren, onder supervisie van de huisarts. “Een hele mooie samenwerking en enorm kwaliteit verhogend.”
COVID-19 bracht ook vertragingen in andere projecten, zoals bij de projecten rondom wondzorg en Parkinson. “Daar waar de klinische collega’s voorheen nog wel één of twee uurtjes per week over hadden voor projecten, is die tijd er nu gewoon niet.”

Drive en doorzettingskracht

Heb je voor die veranderingen in de zorg veel meer geld nodig? Reeuwijk denkt van niet. “Natuurlijk moet er wat eigen geld bij, maar je moet er slimme dingen mee doen.” Wat je dan wél nodig hebt? “Drive en doorzettingskracht. Op alle niveaus, van directie en hoger management tot medische staf. De evidence is er, er zijn zoveel mooie voorbeelden in den lande die bewijzen dat het kan. Je moet het wíllen!”

Programma Antonius Thuis

De hoofddoelstelling van het programma Antonius Thuis (looptijd 2019-2022) is 18 procent van de zorgcontacten reduceren. De huidige Antonius Thuis projecten zijn:

  • Toediening Thuis
  • COPD
  • Wondzorg
  • Parkinson
  • Beeldbellen in de thuiszorg
  • BeterDichtbij; berichtenverkeer en beeldbellen
  • Meedenkconsulten
  • Kwetsbare Ouderen
  • COVID-19 thuismonitoring
  • Telemonitoring met Engage
  • Medicijndispenser