Interview
08 december 2020

‘Altijd al aandacht gehad voor veilig mailen’

Eric Annema, Nij Smellinghe

Voor sommige zorgverleners was de overgang van GERRIT@Mail naar ZorgMail het afgelopen jaar een flinke omschakeling. Niet voor ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Eric Annema, information security officer, vertelt: “Aandacht voor veilig mailen was er altijd al in ons ziekenhuis. Je mailt alleen als het echt niet anders kan en dan alleen naar vertrouwde adressen óf versleuteld”. Per 1 mei 2020 is de groene ‘veilig mailen-knop’ beschikbaar binnen Nij Smellinghe.

Veilig mailen met de groene knop

De overgang naar ZorgMail was voor het Drachtster ziekenhuis eenvoudig: “Voor de eindgebruikers is er niks veranderd: de groene ‘veilig mailen-knop’ is nu van ZorgMail en niet meer van GERRIT”. Het aansluittraject verliep snel, we hebben goede mensen in huis met verstand van zaken, dat was een goede match met de technische mensen van Enovation.”

Samenwerking met elkaar

Het liefste ziet Annema dat alle participanten van GERRIT voor dezelfde mailoplossing kiezen. “Dat is een mooie stap voor de samenwerking met elkaar in de regio. Nog beter: knoop als GERRIT de verschillende netwerken aan elkaar, zodat we op die manier met elkaar kunnen ‘praten’. Ik denk dat we in de toekomst steeds minder zullen gaan mailen en dat informatie steeds meer via netwerken beschikbaar is.”

Annema geeft als voorbeeld het Uitwisselplatform patiëntdata XDS-NN maar ook het Zorgplatform van Chipsoft. “Als we kijken naar de ziekenhuizen heeft zo ongeveer zestig procent van de ziekenhuizen in Nederland het EPD van Chipsoft. Wat is er nou mooier dan dat je in het kader van bijvoorbeeld COVID-19 de patiënt toestemming vraagt zodat een ander ziekenhuis uit bijvoorbeeld Brabant onze correspondentie kan inzien en vice versa. Dat schakelt natuurlijk veel sneller. Dat kan nu nog niet volledig, maar dat gaat wel komen.”

Ook PGO-ontwikkelingen (PGO staat voor persoonlijke gezondheidsomgeving) zullen volgens Annema bijdragen aan de gegevensuitwisseling in de zorg én met patiënten. “De zorg verplaatst zich deels naar de thuissituatie”.