Interview
01 augustus 2023

Interview: ‘Mijn ideaalbeeld: samen een goed medicatie-overzicht hebben’

Wat is het belang volgens Lida van Rijn-Lugthart, werkzaam bij Alliade, van een goede medicatie-overzicht? Ze vertelt er meer over in haar interview.

Medicatiefouten kunnen worden voorkomen door goed gebruik van elektronische ondersteuning en zicht op het totaalplaatje. 

De noodzaak van een actueel medicatieoverzicht is voor Lida overduidelijk: “Medicatie kan in sommige gevallen ook kwaad doen. Bijvoorbeeld als iemand jarenlang medicatie gebruikt die maar een paar maanden nodig was. Medicatiefouten kunnen worden voorkomen door goed gebruik van elektronische ondersteuning en zicht op het totaalplaatje: wat is voorgeschreven aan de patiënt, voor welke periode en is het ook toegediend? Binnen Alliade hebben we al vrij goed inzicht. Maar rondom ziekenhuisopnames kunnen hierin nog wel zaken fout gaan, doordat er nu niet altijd gelijk duidelijk is wat er gewijzigd is en met welke reden. Hopelijk wordt dit door de implementatie van de nieuwe medicatiestandaard beter.”

Je vindt hier het volledige interview met Lida.

Wat doen we in de Kickstart Medicatieoverdracht

Als eerste regio is GERRIT – net als onze collega’s van Stichting Rijnmond – samen met zorgverleners en hun leveranciers in oktober 2022 gestart met de implementatie van medicatieoverdracht. Dit op basis van de nieuwe landelijke informatiestandaard Medicatieproces 9 in combinatie met de richtlijn Overdracht medicatiegegevens in de keten.  

Zorgverleners in de keten hebben niet altijd een actueel en volledig medicatieoverzicht. Er is in het zorgproces nog veel handwerk nodig om het overzicht zo goed mogelijk te krijgen. Dat is duur en doet extra aanslag op de toch al schaarse zorgcapaciteit. Daarnaast levert dit een gevaar op voor patiënten: jaarlijks zijn er nog steeds duizenden (her)opnames in het ziekenhuis vanwege het ontbreken van de juiste medicatiegegevens.

Met de implementatie van de Informatiestandaard Medicatieproces 9 krijgen zorgverleners wel op geautomatiseerde wijze altijd een actueel en volledig medicatieoverzicht.

Wil je meer weten over Kickstart Medicatieoverdracht? Kijk op onze projectpagina en neem gerust contact op met onze collega’s Bea Klompmaker (projectleider) of Brigitte Duyvendak (projectapotheker) via telefoonnummer 085-7604076.