Nieuws
06 juli 2023

Mijlpaal voor Medicatieoverdracht: eerste berichten over de lijn

De eerste MP9 berichten binnen de Kickstart Medicatieoverdracht zijn uitgewisseld! Collega’s Brigitte Duyvendak en Bea Klompmaker waren woensdag 5 juli aanwezig in Utrecht bij de eerste POC (proof of concept) van de Kickstart.

Na intensieve maanden van voorbereiden en bouwen was het deze week zover: de softwareleveranciers van de Kickstart Medicatieoverdracht testten met elkaar voor de eerste keer het uitwisselen van berichten tussen hun informatiesystemen. Een belangrijke mijlpaal voor het programma Medicatieoverdracht: van de tekentafel naar de praktijk. Weer een stap gezet richting een volledig en actueel medicatieoverzicht bij elke zorgverlener van elke patiënt/cliënt (en bij de patiënt/cliënt zelf via het PGO).

Zorgverleners hebben een actueel en volledig medicatieoverzicht van hun patiënt of cliënt nodig om goede en veilige zorg te leveren. Om dat te realiseren, moeten de zorginformatiesystemen van zorgorganisaties medicatiegegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Dit is onderdeel van het landelijke, zorgbrede programma Medicatieoverdracht.

Van richtlijn naar Kickstart

De afgelopen jaren zijn de richtlijn Medicatieoverdracht en de informatiestandaard Medicatieproces 9 (MP9) ontwikkeld die verantwoordelijkheden vastleggen en beschrijven welke medicatiegegevens op welke manier vastgelegd en uitgewisseld moeten worden. Sinds oktober 2022 beproeven 13 zorgaanbieders, 8 leveranciers van 10 zorginformatiesystemen en 3 leveranciers van PGO’s (Persoonlijke Gezondheidsomgevingen) de uitwisseling van medicatiegegevens binnen de Kickstart Medicatieoverdracht*.

Na intensieve maanden van voorbereiden en bouwen was het op 3 en 5 juli zover: de softwareleveranciers testten met elkaar voor de eerste keer het uitwisselen van berichten tussen hun informatiesystemen. Testcoördinator Jesse Scherpenisse legt uit: “Deze testdagen zijn bedoeld om te kijken of de technische onderlaag, het ‘wegenstelsel’ waarover berichten worden verstuurd, goed werkt en goed gebruikt wordt. Wordt het bericht goed afgeleverd en kunnen de systemen elkaars informatie begrijpen en op de juiste manier laten zien in hun systemen? Dat zijn de vragen die centraal staan.”

Nog meer testen

Deze POC is een mooi begin in de aanloop naar het functioneel testen met de Labtest in september waarbij de zorgaanbieders van het Samenwerkingsverband Friesland deelnemen! In Friesland doen verschillende zorgverleners mee aan de Kickstart Medicatieoverdracht: GGZ Friesland, Antonius, Alliade, Patyna, Kring-apotheek de Dokkumer Wâlden, Gezondheidscentrum Makkum.

De softwareleveranciers die meedoen aan de Kickstart Medicatieoverdracht zijn ASolutions, FarMedvisie, , CareConnections, CGM Apotheek, CGM Huisarts, Chipsoft, MicroHis, Medimo, Medxprt, SmartMed, Quli, Zorgdoc. De penvoerders van de Kickstart zijn de RSO’s RijnmondNet en GERRIT.

Lees meer

Wil je meer weten over de POC? Lees dan het hele artikel op de website van Samen voor Medicatieoverdracht. Heb je vragen over de Kickstart Medicatieoverdracht? Neem dan gerust contact op met projectleider Bea Klompmaker of onze projectapotheker Brigitte Duyvendak via telefoonnummer 085-760407.