Nieuws
11 maart 2024

Uitbreiding van uitwisseling medische beelden vanuit XDS netwerk Noord Nederland met zeven ziekenhuizen

Een mooie ontwikkeling in databeschikbaarheid: sinds 5 maart kunnen de ziekenhuizen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ook medische beelden uitwisselen met zeven andere Epic ziekenhuizen.

MCL en UMCG wisselen al een groot aantal jaren medische beelden en verslagen uit met de collega-ziekenhuizen in Noord-Nederland via XDS-NN. Nu is dat uitgebreid met zeven ziekenhuizen buiten de regio. Het gaat om de volgende ziekenhuizen: Amsterdam UMC, Amphia, St. Antonius Ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), OLVG, Ziekenhuis Amstelland en Radboudumc.

Medische beelden via XDS

Deze ziekenhuizen konden al dossierinformatie van patiënten uitwisselen met Epic als EPD. Daar is nu een element aan toegevoegd, namelijk de uitwisseling van medische beelden via XDS.

Een mooie stap voorwaarts waar GERRIT, de RSO organisatie in Noord Nederland en beheerder van het XDS-NN netwerk, Founda, de leverancier van XDS, en de betrokken ziekenhuizen samen hebben opgetrokken om dit te verwezenlijken.

Verbetering kwaliteit van zorg

Naast tijdwinst, kostenbesparing en verbetering van de informatieveiligheid verbetert ook de kwaliteit van zorg. De medische beelden zijn namelijk direct beschikbaar voor artsen. Hierdoor hoeven patiënten na bijvoorbeeld een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis niet opnieuw hetzelfde onderzoek te ondergaan.

Extra informatie voor de technisch geïnteresseerden

De medische beelden worden uitgewisseld via de XDS-software (Cross Enterprise Document Sharing) en worden weergegeven in een tijdlijn. Deze weergave en ‘historische’ informatie helpt artsen (en andere zorgverleners) bij het gesprek met patiënten over de mogelijke keuzen in een behandeltraject.