Nieuws
27 juni 2023

‘Wissel medicatiegegevens patiënten standaard uit, tenzij bezwaar’

Medicatiegegevens van patiënten moeten altijd uitgewisseld kunnen worden tussen zorgverleners, tenzij de patiënt aangeeft dat niet te willen. Daarvoor pleiten onder andere de Patiëntenfederatie, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en RSO Nederland (de vereniging van RSO’s waar GERRIT ook bij is aangesloten) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vermijdbare ziekenhuisopnames

“Er zijn ongeveer 600 vermijdbare ziekenhuisopnames per week, doordat dit nu niet goed geregeld is”, zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, in het NOS Radio 1 Journaal. In de brief die de partijen aan de vaste Kamercommissie stuurden staat: Wekelijks worden in Nederland meer dan 1.200 mensen in het ziekenhuis opgenomen door medicatiefouten. Bijna de helft hiervan is vermijdbaar: dat zijn ruim 27.000 ziekenhuisopnames per jaar. Dit moet en kan anders!

Nu worden deze gegevens standaard niet gedeeld, dat is wettelijk verboden. Alleen als een patiënt expliciet toestemming geeft, kunnen zorgverleners wel bij de medicatiegegevensgegevens van patiënten. “We weten uit onderzoek dat patiënten ervan uitgaan dat zorgverleners wel weten welke medicijnen ze slikken, maar het is juist andersom. Zorgverleners weten het alleen als patiënten daar expliciet toestemming voor hebben gegeven”, zegt Veldman. Als mensen geen toestemming hebben gegeven, bestaat er een risico dat ze bij een arts komen die niet weet welke medicijnen er gebruikt worden door de patiënt. “Daardoor ontstaat er een risico dat de arts misschien een verkeerde combinatie van medicijnen voorschrijft.”

Te complex

De Patiëntenfederatie, de Vereniging van Ziekenhuizen en elf andere belangenverenigingen in de zorg vinden het huidige beleid te complex voor patiënten. Dat komt doordat patiënten op heel veel plekken, bijvoorbeeld bij apotheken, huisarts en ziekenhuizen, moeten aangegeven dat ze toestemming geven.

In de brief aan de Kamer staat dat medicatiegegevens standaard uitgewisseld moeten worden tussen relevante zorgverleners, tenzij mensen dat niet willen. De brief heeft ertoe geleid dat D66 en VVD dinsdag 27 juni een motie indienen in de Tweede Kamer om de regering te verzoeken te werken aan een opt-out.

Brief aan de Kamercommissie

Je vindt hier de brief die de partijen naar de vaste Kamercommissie van VWS hebben gestuurd.

(dit bericht verscheen deels eerder op NOS.nl)