Nieuws
26 september 2022

Zorgpartijen kunnen weer jaren vooruit met vernieuwde storage

GERRIT heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nieuw storagesysteem in gebruik genomen. Hiermee is onze apparatuur weer up to date, hebben we extra ruimte gecreëerd voor onze bestaande klanten en kunnen we ook nieuwe klanten meer opslagruimte bieden.

Virtuele servers

Storage betekent opslag en is een zakelijke oplossing om data op te slaan. GERRIT heeft veel (virtuele) servers waarop bijvoorbeeld onze volledige kantooromgeving (mail, applicaties zoals Office) en klantsystemen zijn aangesloten. Het is van essentieel belang dat deze servers blijven draaien. De door GERRIT gekozen storageoplossing zorgt hiervoor.

Rampscenario’s

Het storagesysteem van GERRIT draait in twee datacenters en is redundant (dubbel) uitgevoerd zodat het in vrijwel alle mogelijke ‘rampscenario’s’ blijft functioneren. De kans dat beide datacenters tegelijk uitvallen is nihil, aangezien de datacenters enkele kilometers uit elkaar liggen én voorzien zijn van accu’s, noodstroom en aggregaten. Ook de netwerkapparatuur en -verbindingen zijn meervoudig aangelegd.

Active-active

Mocht een storagesysteem in één van de datacenters uitvallen (of het gehele datacenter) dan blijven de servers gewoon draaien. En dat zonder vertraging en/of onderbrekingen! Hoe kan dat? Simpelweg omdat alle data op beide storage systemen tegelijk wordt opgeslagen. Dit noemen we een “active-active” storageoplossing.

Snelheid met flash-schijven

Ook is snelheid van groot belang. Oudere storage-oplossingen werken met harde schijven die de data opslaan met magnetisme. Dergelijke harde schijven hebben draaiende onderdelen en gebruiken hiervoor relatief veel stroom.

De door GERRIT gekozen oplossing maakt gebruik van ‘flash’ schijven. Deze schijven hebben geen draaiende onderdelen en slaan de data elektronisch op. Niet alleen gaat dit vele malen sneller dan de gewone harde schijven, ook gebruiken flash-schijven veel minder stroom. Doordat er geen draaiende onderdelen in zitten, zijn er ook veel minder storingen.