Nieuws
25 april 2023

Zorgverleners werken samen tegen cybercriminaliteit

Antonius ziekenhuis hield op 22 maart 2023 in samenwerking met Rubrik en OSP een table-top sessie genaamd Save the data.

Tijdens de sessie werd een ransomware-aanval nagespeeld door de aanwezige spelers: CIO’s, CISO’s, FG-ers, en ICT specialisten uit diverse grote en middelgrote zorg- en overheidsinstellingen. OSP is solution Partner van Rubrik
Rubrik levert oplossingen voor databeveiliging.

Onbruikbare back-ups

De spanning liep al snel op toen bleek dat alle bestanden versleuteld waren, de back-ups onbruikbaar bleken, persoonsgegevens waren buitgemaakt en de boeven ook nog eens hun losgeld eis (in Bitcoins) flink hadden verhoogd. Aan het einde van de sessie was iedereen doordrongen van de ernst van een dergelijke aanval en wat de impact is op de organisatie.

‘Enorm confronterend’

Namens GERRIT was onder andere Manager Diensten Marten de Boer aanwezig: “Enorm confronterend hoe je ook bij een nagespeelde randsomeware aanval de intense dreiging kunt ervaren van wat veel bedrijven meemaken en nog gaan meemaken. Voor onze klanten en voor onze eigen organisatie een trigger om waar mogelijk maatregelen te treffen en met het opstellen van draaiboeken aan de slag te gaan.”

Samen de problematiek aanpakken

Vera Kok, Adviseur Informatiebeveiliging bij Antonius: “Ik kijk terug op een succesvolle middag met een enthousiaste deelname van meer dan 30 gasten uit de Noordelijke regio. Het grote aantal deelnemers bevestigt wel dat de belangstelling voor een workshop rondom cybersecurity ook bij ons in het hoge Noorden leeft. Heerlijk om te zien hoe al die verschillende expertises met elkaar in discussie traden om de issues rondom een ransomware-aanval te kunnen pareren. De uiteindelijke conclusie na afloop van de workshop was dat de problematiek dusdanig complex is dat individuele zorgpartijen beter niet zelfstandig alle problemen het hoofd kunnen bieden. Een logisch gevolg is dat wij als zorgpartijen in het Noorden gaan samenwerken om de problematiek rondom cybersecurity aan te pakken. Een mooi onderwerp om samen met Rubrik, Osp en Stichting Gerrit op te pakken”.

Netwerksessie cybersecurity 11 mei

GERRIT organiseert op 11 mei samen met Nij Smellinghe een netwerksessie met als thema cybersecurity. Tijdens deze bijeenkomst staan de ontwikkelingen en thema’s centraal die allemaal raakvlak hebben om je als zorgorganisatie te wapenen tegen cybercrime. Wat zijn de gevolgen van cybercrime? Wat kunnen we van een aanval leren, wat zijn de gevolgen en hoe kun je je ertegen beschermen? Meer informatie vind je hier.