Nieuws
01 oktober 2020

Samenwerking Certe en GERRIT bij overgang naar ZorgMail Lab4Apo

Certe en GERRIT werken de komende tijd samen bij de overgang van ApoView naar ZorgMail Lab4Apo. Zo krijgen apothekers in Noord-Nederland inzage in laboratoriumuitslagen die van belang kunnen zijn voor medicatiebewaking. Het was de bedoeling dat per 31 december 2020 Apoview volledig zou stoppen, maar het project heeft enige vertraging opgelopen.

CerteOp grond van de geneesmiddelenwet hebben apothekers het recht op inzage in laboratoriumuitslagen die van belang kunnen zijn voor medicatiebewaking.

Certe ontsluit deze gegevens nu nog via Apoview. Apoview zal echter per 31 december 2020 niet meer beschikbaar zijn. Daarvoor in de plaats neemt Certe een andere oplossing af bij Enovation. Deze oplossing maakt het nog steeds mogelijk dat je inlogt bij Certe om – zoals je als apotheker gewend bent – kosteloos de uitslagen te bekijken via een viewfunctie met inlog via uzi pas. Dit gaat alleen straks via het portaal elabConnect in plaats van via Apoview. Bij het gebruik van deze viewer zal er geen integratie met het apothekersinformatiesysteem (AIS) plaatsvinden.

Uitslagen direct in AIS met Lab4Apo

Daarnaast is het ook mogelijk om de uitslagen direct in het AIS te ontvangen via ZorgMail Lab4Apo. Een zeer gebruikersvriendelijke en tijdefficiënte werkwijze. Certe adviseert de apothekers in de noordelijke regio dan ook om op korte termijn over te schakelen op ZorgMail Lab4Apo.

Aanleiding en achtergrond overgang ZorgMail Lab4Apo

ZorgMailNa het faillissement van Meddex in november 2018, de leverancier van Apoview, heeft Enovation op basis van ‘best effort’ Apoview onder haar hoede genomen om te voorkomen dat er acute problemen zouden ontstaan in de continuïteit van de zorg. Inmiddels is Apoview overal uitgefaseerd en vervangen door eigen diensten van Enovation.
Per 31 december 2020 stopt Apoview dan ook in zijn geheel en zal Certe ook overschakelen de nieuwe oplossing van Enovation.

Wat betekent dit voor apothekers?

Certe hecht grote waarde aan het veilig delen van onderzoeksresultaten voor een optimale zorgverlening aan patiënten en hun zorgaanbieders. Om dit op een veilige en verantwoorde manier voor Noord-Nederland te kunnen continueren, stapt Certe voor het ontsluiten van uitslagen nu al over op ZorgMail Lab4Apo, de dienst van Enovation en kan zij al vóór 31 december 2020 de uitslagen via deze manier beschikbaar stellen aan de apotheken.

Om de uitslagen direct binnen het AIS beschikbaar te krijgen, dienen apothekers een abonnement af te sluiten voor ZorgMail Lab4Apo en een koppeling met hun AIS te realiseren.

Samenwerking Certe met GERRIT

Certe heeft voor de omschakeling de samenwerking gezocht met GERRIT. GERRIT is de regiopartner van Enovation voor alle ZorgMail modules. Bij de Servicedesk van GERRIT kunnen apothekers terecht met alle vragen over ZorgMail en dus ook over Lab4Apo. Wil je weten wat je nodig hebt om aan te kunnen sluiten op ZorgMail Lab4Apo? Neem dan contact op met onze Servicedesk: 085 – 76 040 76, we helpen je graag op weg.

Aanmelden voor ZorgMail Lab4Apo

Vragen over de werking van ZorgMail of de module Lab4Apo? Kijk dan op de site van Enovation. Hier kun je je ook aanmelden voor Lab4Apo. Let op!! Maak bij het aanmelden gebruik van de aangeboden kortingscode die je per brief van Certe hebt gekregen. Je meldt je aan via de AGB-code en in de aanmeldwizard vul je de kortingscode in.